2 Mart 2012 Cuma

Neşet GÜNAL / Turkish Painter



                            

Neşet Günal (1923 - 2002)
Neşet Günal 1923 tarihinde,Nevşehir'de doğmuştur. Ailesinin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan dolayı ilkokulu Şereflikoçhisar'da yaşayan dedesinin yanında tamamlamıştır. Ortaokulda yeniden Nevşehir'e dönen Neşet Günal okulunun son senesinde tanıştığı Kemal Zeren'in onu yönlendirmesi sonucunda Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydolmuştur.

Aynı kişi sanatçıya Belediye bursu alınmasına da önayak olmuştur. Böylelikle Günal'ın henüz ilkokul yıllarında doğayı ve insanları resmetme yetenek ve arzusu bir eğitimle temellenmeye başlamıştır. 1939 yılında başlayan ve yaklaşık yedi yıl süren Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ndeki eğitimi süresince sanatçı,Nurullah Berk,Sabri Berkel ve Leopold Levy'nin atölyelerinde çalışmıştır. Yine Akademi'deki bu atölyelerde Nuri İyem,Turgut Zaim ve Avni Arbaş ile olan dostlukları belki düşünsel anlamda onlardan etkilenmesine neden olmuştur. Sanatçı Akademi'de geçen bu yıllarını bize bir ropörtajında şöyle açıklamaktadır:

"Akademi'deki yıllarımız savaş dönemine rastladı. Belli yoksulluklar içindeydik...İyi arkadaşlık ilişkilerimiz vardı... Çok heyecanlıydık... Tutku ile çalışırdık bir şeyler öğrenmek için... Kitaplıkta bugünküne göre yararlanacak çok az kaynak olmasına rağmen, elimizin altında ne varsa onu yutarcasına okurduk...Modellerden resim yapma imkanı doğmuştu..."(1)
Sanatçı 1946 yılında Akademi'den birincilikle mezun olur ve aynı yıl İtalya bursunu kazanır. Fakat bürokratik birtakım engeller nedeniyle ve iki yıl sonra Paris'e gönderilmiştir. Kuvvetli deseni ve yorumuyla hocası Leopold Levy'nin beğenisini kazanan sanatçının iki çalışması daha 1946 yılında Unesco'nun Paris'te düzenlediği Modern Sanat konulu sergide katılan Türk sanatçılar arasındaki yerini almıştır.

1948 yılında Paris'teki sanat eğitimine başlayan Günal pekçok Türk sanatçısı gibi Andre Lhote atölyesine girmiş ancak,Lhote'un öğretilerini beğenmeyerek, Fernand Leger'nin atölyesinde çalışmalarını sürdürmüştür.
Fernand Leger Günal'ın sanatında önemli bir dönüm noktasıdır,çünkü,uzun süre Leger'nin etkisi resimlerinde hissedilecektir. Sanatçı bir yandan Leger atölyesine devam ederken Ecole des Beaux Arts'da fresk ve duvar resmi yapmıştır.
1954'te yurda döndükten sonra Akademi'ye asistan olarak atanmış ve buradaki görevini uzun yıllar sürdürerek 1970 yılında profesör olmuştur. 1963'te ikinci kez yine bursla Paris'e giden sanatçı, Burada vitray ve goblen eğitimi almıştır. 1969 yılında 30.Devlet Resim Heykel Sergisi'nde "Kör Hasan'ın Oğlu"adlı çalışmasıyla resim dalında birincilik kazanan sanatçı,yurtiçi ve yurtdışında pekçok karma sergiye katılmıştır.
SANATI: Neşet Günal'ın anıtsal ölçülere varan figürlerinde güçlü bir desen yeteneği belirgindir. Sanatçının henüz çocuk yaşlarda doğayı resmetmek ya da portre çalışmak uğruna yaptığı taslakları kuşkusuz güçlü desen anlayışının ilk temelleridir. Bununla birlikte Paris'te Fernand Leger'nin sanatı,Neşet Günal'ın yapıtlarında daha çok ilk dönem çalışmalarında kendini hissettirecektir. Özellikle resimde gölgeyi verebilmek için rengi kullanan Leger, el ve ayakları olduğundan iri gösterişiyle de Neşet Günal'ın sanatında varolmuştur. Ancak,insan vücudunu resmetmeyi anahtar ya da bisiklet resmetmekten farklı görmeyen Leger'nin sanatı içerik olarak Günal'ın sanatında kabul görmez. Neşet Günal da bu konudaki yorumlara şöyle açıklık getirmektedir: "Leger estetiği daha çok transformasyona dayanır. Benim gerçekleştirdiğim figürlerde ise deformasyon ön plandaydı."(2)

Neşet Günal doğduğu,büyüdüğü topraklara yönelerek buradaki yaşam biçimini yapıtlarında gözler önüne serer. Yöreyi verirken insanların yaşam biçimini ve bu yaşam biçimindeki güçlükleri bizlerin de duyabilmesi amacını taşır. Bu güçlükler, zaman zaman kuru bir dal, verimsiz,çatlamış bir toprakta, yerde oturmuş bir çocuğun bakışlarında güç kazanır. Yine bu anıtsal figürler,sahip oldukları güçlü ellerle yaşamla olan mücadelelerini sürdürmektedirler. 

 Neşet Günal Biography
Neset Gunal was born in Nevsehir in 1923 as the first child of Riza Günal and Ayse Dagarsan. The father´s family had earlier come from the village of Kizilcin in Nevsehir Province, to settle in the town, where they were known as "Kizilcinogullari" after their place of origin. Between 1930 and 1939, Gunal attended primary school in Sereflikochisar and middle school in Nevsehir. With a scholarship granted by the municipality of Nevsehir he attended the State Academy of Fine Arts in Istanbul to study under the French artist Léopold Lévy.

In 1946, he graduated from the Academy and successfully passed an examination by which he earned the right to pursue further studies in Europe. Until 1948, Günal made interior decorations for the Istanbul Ses Theatre and The State Theatre of Ankara. Between 1948 and 1954, Gunal studied under government grant, "Frescoes" and "Murals" in Paris at the "Ecole Nationale Supérieur des Beaux Arts" and also worked under Fernand Léger. During that period, he also made museum tours in France, Italy and Spain.





































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder